Dünya Ekonomi Güncel Siyaset

BU VAHŞETE KİM DUR DİYECEK?

BU VAHŞETE KİM DUR DİYECEK?

www.giresuntv.com.tr haber sitesinde yayınlanan “Giresun Valisi Bizim Valimiz mi? başlıklı haberimizde adı geçen Alagöz Madenciliğin Keldaş Yaylası mevkiinde faaliyet gösteren şantiyesinden çıkarılan toprağın dere yataklarına dökülmesi sonucu Çatalağaç Köyü deresi aylardır çamur akıyor.

ÇED raporunda bulunan “Çalışma alanlarının etrafında mevsimsel akışlı ve sürekli akış gösteren dereler bulunmaktadır. Derelerin ve çalışma alanlarının gösterildiği hidrojeoloji haritası Ek-10’da yer almaktadır. Çalışmalara başlanmadan önce DSİ 22. Bölge Müdürlüğü’nden izin alınacak, ÇED alanı yakınında bulunan tüm iç suların doğal hali korunacak, dere yataklarının akış yönü değiştirilmeyecek, daraltılmayacak, dere yataklarında kazı, hafriyat malzeme depolaması yapılmayacak, dere yataklarının akış yönünü engelleyecek yapılar yapılmayacak, dere yataklarından malzeme alınmayacak derelerin üzeri kapatılmayacak, dere yatakları yol olarak kullanılmayacak.” maddesine rağmen Alagöz madenciliğin maden yatağından Harşit Çayı’na kadar olan 9 kilometrelik dere yatağında hiçbir canlı yaşamı kalmadı.

Doğankent’te bulunan gölet barajına kadar ulaşan çamurun hiçbir yerel yöneticinin dikkatini çekmemesi, nereden geldiğinin sorgulanmaması da yöre halkını tedirgin ediyor.

Bölgeden gelen fotoğraflarda maden sahasından ve maden sahası dışından gelen iki derenin buluşma noktasında durumun vahameti ortaya çıkıyor.

Derenin çamur akması nedeniyle bölgede yaşayan flora ve endemik türlerin yanı sıra kırmızı benekli alabalıkların neslinin tükendiği köyde, mera hayvanlarının ve yabani hayvanların su kaynaklarından yararlanması zorlaşıyor.

Konu ile ilgili DSİ 22. Bölge müdürlüğü ve Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne köylülerin bireysel müracaatların yanında, Çatalağaç Köyü Derneği adına da başvuru yapıldığı belirtilmiştir.

DSİ 22. Bölge müdürlüğüne yapılan ilk müracaata köy yolunun kapalı olması nedeniyle bölgede inceleme yapılamadığı cevabı verilmiş, yolun açılması durumunda yapılacak müracaatla tekrar inceleme yapılacağı belirtilmiştir. Yapılan ikinci müracaat ise “Yapılan incelemede söz konusu alanda dere bulanmadığı, meydana gelen heyalanın yamaç ve yüzey sularıyla doygun hale gelmiş dik eğimli yamaçlardaki malzemenin hareketlerinden kaynaklı olduğu belirlenmiştir.” cevabı verilmiştir. Olay yerinden gelen fotoğraflar ve çekilen videolardan olayın hiç de böyle olmadığı tespit edilmiştir.

Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğü yapılan müracaata “Müdürlüğümüzce Alagöz Maden San. Ve Tic. A.Ş.’nin faaliyet planladığı alanda Müdürlüğümüzün mevzuatı kapsamında denetim yapılmıştır. Yapılan denetim anında; işletmenin üretim faaliyetinde olmadığı, sondaj faaliyetinin yapılmadığı tespit edilerek dere güzergâhında çamur veya bulanıklık gözlemlenmemiştir.” cevabı verilmiştir. Dilekçe cevabının verildiği tarihin 3 gün sonrasında bölgeden çekilen resimlerde deredeki bulanıklık devam etmektedir.

Konuyla ilgili Çatalağaç Köyü Derneği yönetimi Köy yollarının ve su kaynaklarının tahribatı ile ilgili Giresun Valiliğine verdikleri dilekçeye henüz cevap verilmediğini belirtmişlerdir.

İlgililerin bu zamana kadar ki tutumu, faaliyetinin henüz başında hiç çekinmeden çevreye bu kadar zarar veren bir firmanın hiçbir geçmiş tecrübesinin olmadığı madencilik gibi yüksek riskli bir faaliyet kolunda üretim sürecinin ilerleyen aşamalarında çevreye daha fazla zarar vereceği düşüncesi bölge halkında tedirginliğe neden olmaktadır.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL