ANKARA / BHA
“AMAÇ KÜLTÜR TURİZMİ KAPSAMINDA 80 İLİ ANKARA’YA DOĞRU HAREKETE GEÇİRMEK”
Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “2025’te bu kentin hedefi, Cumhuriyet Turları ile kültür turizmi kapsamında 80 ili Ankara’ya doğru harekete geçirmek olacak. Çünkü, Ankara’ya gelmek demek Cumhuriyet’le barış içinde olmak demek. Anadolu’daki her öğrencinin ‘Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i hissetmek’ için Ankara’ya seyahat etmesi gerekiyor” dedi.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Bilkent Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde düzenlenen 13. Bilkent Turizm Forumu’na katıldı.
“Bir Barış Gücü Olarak Turizm” temasıyla gerçekleşen forumda AKK Başkanı Yılmaz, 2025 yılı için bir turizm vizyonu ortaya koydu. Konuşmasında Ankara’nın tarihi ve kültürel potansiyelini Paris örneğiyle kıyaslayan Yılmaz, “Başkent Ankara’ya yapılan en acımasız eleştirilerden biri de ‘Denizsiz Ankara’ söylemi. Fransa’nın başkenti Paris’te deniz mi var? Peki Paris her yıl nasıl ziyaretçi rekoru kırıyor? Sadece Eyfel Kulesi’ni geçen yıl 6,3 milyon kişi ziyaret etmiş. Paris sadece Eyfel Kulesi ile dünyayı ayağına getiriyor” ifadelerini kullandı.
81 İLE CUMHURİYET TURLARI’NIN ÖNEMİ ANLATILACAK
2025 yılında Cumhuriyet Turları’yla 80 ili Ankara’ya doğru harekete geçirmeyi hedeflediklerini söyleyen Halil İbrahim Yılmaz projenin detaylarına ilişkin şunları paylaştı:
“Ankara; 23 üniversitesi, 50 bin doktoralı bireyi, 400 bin üniversite öğrencisi ve beşeri sermayesi ile güçlü bir kent. 2025’te bu kentin hedefi, Cumhuriyet Turları ile kültür turizmi kapsamında 80 ili Ankara’ya doğru harekete geçirmek olacak. Çünkü, Ankara’ya gelmek demek Cumhuriyet’le barış içinde olmak demek. Anadolu’daki her öğrencinin ‘Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i hissetmek’ için Ankara’ya seyahat etmesi gerekiyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş da bu konuyla ilgili bir irade koydu. 81 ilimizdeki tüm belediyelere yazı yazarak, Cumhuriyet Turları’nın önemini anlatacağız.”
“TURİSTİK, KÜLTÜREL VE KİŞİSEL AMAÇLARLA DA GELMELİLER”
Verilerle Ankara’nın turizm profilinden de bahseden Yılmaz şöyle konuştu:
“Ankara, 500’ün üzerinde turizm tesisi, 30 bin oda ve 60 bin yatak kapasitesiyle hizmet sunuyor. Ancak geçen yıl doluluk oranı yalnızca yüzde 42,8 olarak gerçekleşti. Yerli ziyaretçilerimiz toplamda 4,9 milyon geceleme yaparken, yabancı misafirlerimiz 1,1 milyon geceleme yapmış. Dikkati çeken bir veri daha paylaşmak istiyorum. Hemen hemen 500 bin civarındaki yabancı misafirimiz ortalama 2,2 gün konakladıktan sonra şehrimizi terk ediyor. Sizce Ankara’da sadece 2 gece konaklayarak şehrimizin tüm güzelliklerini keşfetmek mümkün mü? Yerli ziyaretçilerin geçirdiği gece sayısı daha da düşük. Gelen ziyaretçi profilinin değişmesini sağlamalıyız. Misafirlerimiz Ankara’ya sadece bürokratik işlerini görüşmek için değil, turistik, kültürel ve kişisel amaçlarla da gelmeli. Başkentimiz, sağlık turizmi açısından önemli bir konuma gelmiştir. Şehrimizde 82 müze bulunmaktadır. 2024’ün ilk yarısında müze ziyaretçi sayısı 4,3 milyon olarak kaydedildi. Bu veriler Ankara’nın müzecilikte nasıl yerleşik bir kültürünün olduğunun en açık göstergesidir. Şehrimize yeni müzeler kazandırmalı, mevcutların fiziki imkânlarını iyileştirmeliyiz. Gordion Antik Kenti ve Aslanhane Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde; Hacı Bayram Camii ve Beypazarı Tarihi Kenti UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’nde yer almaya devam etmektedir. Ankara’da toplamda 2 bin 200’ün üzerinde tescilli taşınmaz kültürel varlık bulunmaktadır.
“ANKARA, TÜRKİYE TURİZMİNDE YÜKSELEN YILDIZ OLMAYA ADAY”
Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri koruyarak, modern turizm anlayışını hayata geçirmenin önemini vurgulayan Yılmaz, “Ankara, Cumhuriyetimizin başkenti olmanın yanı sıra, Türkiye’nin turizmde yükselen yıldızı olmaya da adaydır. Hep birlikte çalışarak bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)