Dünya Genel Güncel Kültür-Sanat

HARŞİT İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK 100 YILLIK TARİHİ YOK SAYMAKTIR

HARŞİT İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK 100 YILLIK TARİHİ YOK SAYMAKTIR

Harşit Federasyonu 2. Olağan Genel Kurulu’nu 20 Şubat 2022 Pazar günü Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Federasyon kongresini, müze gezisi ve Harşit Savunması’nın konu edildiği bir panelle gerçekleştirerek federasyon yönetimi sivil toplum kuruluşları içerisinde de bir ilke imza attı.

HARŞİT İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK 100 YILLIK TARİHİ YOK SAYMAKTIR

Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Bayram, Rus işgali sırasında bölgede yaşayanan acılara kendi ailesinden örnek verdi. Harşit isminin neden önemli olduğunun altını çizen Bayram, Bir köyün, bir beldenin, bir yerin isminin değiştirilmesinin o bölgede yaşayan tarihi kültürü yok saymak olduğunu, Harşit isminin değiştirilmesinin kültürel bir soykırım olduğunu belirtti.

Bayram “Bir işgüzar çıkmış tarihi Harşit ismini Doğankent olarak değiştirmiş. Dünya’da bu isim değiştirmeyi 3 ülke uygulamış. Bizim o dönemin hükümetimiz, Ermenistan ve Yunanistan. Avrupa’ya giderseniz şehirlerde nasıl korunduğunu görürsünüz. Viyana’da bir binaya isabet eden Osmanlı topundan çıkan gülleyi adamlar yok etmemişler, o binada o gülleyi en iyi şekilde muhafaza etmişler. Neden çünkü adamlar tarihlerinden utanmıyor, tarihlerine sahip çıkıyor. Size birkaç tane şehir göstereceğim. Bakınız Paris, Viyana, Roma’dan görüntüler göstereyim ve İstanbul’dan. İstanbul neden tarihi şehir olamıyor? Baktığınızda bu saydığımız şehirler bütün tarihi değerlerini korumuşlar. Bu tarihi yapılardan, giysilerden, mekan isimlerinden korkmamışlar, bunu kültürel zenginlik olarak saklamışlar. Bugün İstanbul’a baktığımızda tarihi bir şehir değil tarihi eserleri olan bir şehir görüyoruz. Osmanlı’nın Avrupa’daki varlığı hala yaşıyor ve bu ülkelerin yönetimleri bu tarihleri yaşatıyor. Kendimizden korkmamız lazım. Bir yerin ismini değiştirmek oranın tarihini, donanımını yok etmiş olursunuz. İnsanı yıkan insanın kendisidir. Başkası değildir? İngiltere kraliçesinin hala resmi ve özel günlerde hala at arabası ile ve bin yıllık kıyafetiyle katılmasının amacı nedir? Bunu iyi düşünmemiz lazım. Kendimizi kaybettik. Bulmak için kime soracağız.

HARŞİT HEM GEÇİLMEZİMİZ HEM DE VAZGEÇİLMEZİMİZDİR.

Harşit İsmi Doğankent olarak değiştirildiğinde Harşit’e bağlı Kuzan ismi Söğütağzı, Kanyaş isme Güvenlik, Şadı ismi Çatalağaç, Dandu ismi Süttaşı, Törnük isme de Günyüzü olarak değiştirilmişti.

İsmail Bayram, Doğankent Belediye Başkanı Rüşan Özden’e seslenerek, Harşit isminin değiştirilmesi konusunda kendilerinden büyük gayret beklediklerini belirti Bayram Harşit Federasyonu’nun “Bir Çanakkale Bir De Harşit Vadisi Geçilmez” sloganının yanına “Harşit Hem Geçilmezimiz Hem De Vazgeçilmezimizdir.” Sloganının da bu eklenmesini talep etti.

Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Bayram Panel sonrasında günün anısına Harşit Federasyonu’nun takdim ettiği plaketi Doğankent ve Çevre Köyleri Derneği başkanı Turan Kabadayı’nın elinden aldı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL