HARŞIT VADİSİ HALKI MADENİN ZARARLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİYOR

HARŞIT VADİSİ HALKI MADENİN ZARARLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİYOR

Ak Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün sahibi olduğu Alagöz Maden şirketi tarafından Çatalağaç Köyü’nde faaliyet gösteren maden şirketinin kapasite artırımına başvurması ve yeni galeri açma talepleri ile birlikte vadideki birçok köyü etkileyecek olan çevre kirliliği konusunda bölge halkı bilgilendirilmeye devam ediliyor.

Eymür Muhtarı Sabri Gedik öncülüğünde, Çatalağaç Köyü’ndeki maden çalışmalarını ve hukuki süreci yakından Çatalağaç Köyü Derneği yönetim kurulu üyesi Soner Aydın ile Eymür köyünde bir toplantı düzenledi. Toplantıya Giresun İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, Oyraca, Güvenlik, Kozöy, Ataköy, Kayalar, Aşağı Boynuyoğun, Dokuzkonak köyleri ile Süttaşı ve Yeşiltepe mahallesi muhtarları ve Eymür halkı katıldı.

Giresun Doğankent Çatalağaç köyünde faaliyet yürüten Alagöz Maden kapasite artırımına giderek Giresun İli Doğankent, Görele, Tirebolu ilçesi sınırları içerisinde Söğütağzı, Çatalağaç, Çatak ve Süttaşı köyleri, Karadere, Delmece, Sazlı Yatak-Olucaktepe, Gavraz Deresi, Nişane mevkiileri, Tirebolu ilçesi, Eymür köyü, Gariygen mevkii ve Görele İlçesi, Soğukpınar köyü, Patan mahallesi mevkii ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında Bakır-Kurşun-Çinko-Demir Flotasyon Tesisi İle Maden Ocakları (S:51499 Ve S:57312 Ruhsat Numaralı IV. Grup Maden Ocakları) Kapasite Artışı Ve Maden Atık Depolama Tesisi projesi ile ilgili 28/11/2023 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlemiş ve toplantı tutanak altına alınmıştı. Toplantıda maden şirketinin atık havuzunun sızdırıldığı iddaa edilmişti.

Toplantıda yöre halkı maden firmasının çevreye verdiği zararları dile getirerek, muhtemel yaşanak olan zararlardan edişe duyduklarını, projenin su kaynaklarının merkezinde olduğunu, temiz içme su kaynaklarının zarar göreceğini, ormanının ve su kaynaklarının biteceğini dile getirerek ÇED sürecinin sonlandırılarak kapasite artırımını istemediklerini dile getirmişlerdi.

ŞİRKET PROJE DOSYASINDAKİ HİÇBİR TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMEDİ

Maden şirketinin köye geldiği günden beri köyde yaşananları ve neler yaptıklarını anlatan Soner AYDIN hukuki süreç ile ilgili de katılımcıları bilgilendirdi. Aydın “Alagöz maden şirketinin hepimizin temiz içme su kaynaklarında yürütmekte olduğu ve yürütmek istediği vahşi madencilik ile beraber su kaynaklarımızın, ormanlarımızın tehdit altındadır. Çatalağaç’da 3 yıldır derelerimiz çamur akmakta, yolarımız tahrip oldu, ormanlarımız ciddi zararlar gördü ve şuanki maden atık havuzu sızdırıyor. Alagöz Maden şirketi Proje Tanıtım dosyasında vermiş olduğu hiçbir taahhüdünü yerine getirmedi. Eğer bu kapasite artırımı onaylanırsa bunu bölgemiz için felaket olacaktır. Hep birlikte bölgemize köyümüze sahip çıkarak bu kapasite arttırımını iptal edilmesi için mücadele etmemiz gerekmektedir.” dedi.

BİZİM İÇİN SÜREÇ YENİ BAŞLIYOR

Eymür köyü Muhtarı Sabri GEDİK yaptığı konuşmada “Çed toplantı davet yazısı tarafıma ulaştığından itibaren süreci takip ediyorum. Köylülerden de süreç ile ilgili hiçbir bilgiyi gizlemedim gizlememde. Hiçbir kuruma maden lehine imza vermedim vermemde. Hiçbir maden yetkilisi ile de muhataplığım yoktur ve taahhüdüm yoktur. Bu süreci sizinle birlikte başlatacağız. Bizim en büyük şansımız ÇED gerekli değildir kararı olmaması ve ÇED sürecine dahil olmamızdır. Bizim için süreç yeni başlıyor ÇED aşaması devam etmektedir ve mahkeme süreci geçmemiştir.” dedi.

YAYLALARIMIZ VE İÇME SULARIMIZ TEHDİT ALTINDA

Maden süreci ile ilgili çalışmaları yakından takip eden ve ulusal basına taşınması noktasında büyük çaba harcayan İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci’de süreçle ilgili bilgi vererek halktan aldığı yetki ile en iyi temsiliyeti yapmaya çalıştığını belirtti.

Cebeci “Daha önce Soner kardeşimizin daveti üzerine Çatalağaç Köyü’nde incelemelerde bulunduk. Köye çıktığımızda çok büyük bir vahşetle karılaştık, pasaları ormanlık alanlara dökerek ağaçları canlı canlı gömmüşler. Giresun’da 7 adet içme suyu baraj projesi yapıldı, bunlardan bir tanesi de Söğütağzı köyündeydi, bu sizin hayat damarınız. Alagöz madenin yapacak olduğu atık havuzuna yakın mesafede ve bu durumu İl meclisinde dile getirerek bu artırıma karşıyız dedim. Çatalağaç köyünde ki maden atıkları yağışla beraber Harşit vadisine indi, bir yıl boyunca şu görmüş olduğunuz dere Tirebolu’ya kadar çamur aktı. Özellikle bu kirliliği yerelde olsun ulusal basında sizlerin adına dile getirdik. O dönemde plajlardan faydalanan kişilerde rahatsızlıklar meydana geldi, aslında bu ağır metale maruz kaldıklarını gösterdi. Ama bilinmeyen salgın denerek atlattılar. Yine Beytarla’da Koza Altın şirketi açık ocak Altın işletmesi için ÇED Gerekli Değildir kararı çıkarttı. Bir tarafı Harşit vadisi, bir tarafı Gelevera vadisi ve bölgemiz ağır metal olarak zehirlenecek, su kaynaklarımız yok olma ile karşı karşıya ve yaylalarımız tehdit atında. Sizler adına mücadele ediyoruz, eğer o meclise sizlerin desteği ile geliyorsak sizleri en iyi şekilde temsil etmek zorundayız ve elimizden geleni yapmak zorundayız.” dedi.

Toplantıda söz alan köy muhtarları ve Eymür halkı toplantı sonunda; ÇED sürecini sonlandırma ve kapasite artırımının iptali için imza kampanyası başlatma, Çevre Şehircilik Bakanlığında yapılacak olan ÇED karar toplantısı da olan IDK toplantısında ortak hareket etme, ÇED başvuru dosyası onaylanması halinde Köy muhtarlarının kendi halkını da bilgilendirilerek bir araya gelip sürecin mahkemeye taşınacağı kararları alındı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL