Güncel Kültür-Sanat

Enver Ünlü: Harşit Savunması Var Olma Mücadelemizin Bir Parçasıdır.

Enver Ünlü: Harşit Savunması Var Olma Mücadelemizin Bir Parçasıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayelerinde, Giresun Üniversitesinin ev sahipliği ve Ömer Erdoğan’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması” konulu sempozyum Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda 2 Kasım Çarşamba günü saat 10.30’da yapılan açılış merasimi ile başladı.

Sempozyumda, düzenleme Kurulu adına Ömer Erdoğan, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’ın ardından konuşan Giresun Valisi Enver Ünlü, “Yakın tarihimizin dönüm noktası niteliğine sahip mücadelelerinden bir tanesi olduğuna can-ı gönülden inandığımız ‘Harşit Savunması’, kuşkusuz gelecek nesillere, doğru bilgiler ile aktarılması gereken olayların başında gelir.” dedi.

Vali Ünlü konuşmasına şöyle devam etti:

Harşit Vadisi; yöremiz tarihinde iki açıdan çok önemlidir.  Birincisi, Çepni Türklerinin Karadeniz Bölgesine inmelerini sağlayan bir geçiş güzergâhı olması, ikincisi ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yakınını işgal eden Rus ve Ermeni kuvvetlerinin, Harşit çayının batısına geçişine engel olunan yer olmasıdır.

Dünyamız; 1914-1918 yılları arasında I. Dünya Savaşı ile çeşitli kıtalardan birçok ülkenin, yeni sömürge alanları oluşturmak için iktisadi ve ticari hâkimiyeti ele geçirme mücadelesine tanıklık etmiştir.

O güne kadar benzeri görülmemiş bu savaşta sıcak denizlere inme hayali taşıyan Rusya için topraklarımız büyük bir önem arz etmekteydi. Bu bağlamda; bölgemiz (Rize, Artvin, Trabzon, Bayburt ve Gümüşhane) Ruslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş, ordumuz Harşit Vadisi’ne kadar geri çekilmişti.

Ve burada Harşit’te; Rus ordularını durdurmak amacıyla, düşmana geçit vermemek adına, bölge halkımız kendi aralarında örgütlenmiş, milis kuvvetler teşkil edilerek genç-yaşlı, kadın-erkek demeden, kısıtlı imkânlarla düşman işgaline karşı canı pahasına kahramanca bir direniş göstermiş, düzenli ordumuza destek vermiştir. Özellikle Osman Ağa ve gönüllü birliklerimizin kahramanca direnişleri neticesinde Rus ordusu Harşit çayının batısına geçememiştir.

Harşit savunmasının; Karadeniz Bölgesi özelinde ve ülkemiz genelinde önemi büyüktür. Çünkü bu savunma stratejisi ile Rusların Anadolu’yu işgali engellenmiş, milletimiz kahramanlıklarla dolu tarih sahnesinde, bir kez daha yerini almıştır.

Harşit Savunmasının, ülkemizin yeniden doğuşunu sağlayan Kurtuluş Savaşı’mızda da olumlu etkilerinin bulunduğu da bir gerçektir.

1. Dünya Savaşı ve Kurutuluş Savaşı gibi Harşit Savunması da ülkemizin var olma, ayakta kalma ve istiklal mücadelesinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Millet olmanın gereği olarak ülkemizin her bölgesinden din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin, burada bir cephe oluşturularak tüm ülke ve millet adına bir mücadele gerçekleştirilmiştir. Şehitlerimiz, ülkemizin kurtuluşu için kanlarının son damlasına kadar mücadele etmişler. Onlara minnet ve şükran borçluyuz. Bize düşen, şehitlerimizin izinden giderken onları iyi anlayabilmek, onların seve seve can verdikleri bu vatan için elimizden gelenin en iyisini yapmamızdır.

Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak adına her türlü fedakârlığı gösteren; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakların Vatan olma mücadelesinde bulunmuş olan Osman Ağamızı, Binbaşımız Hüseyin Avni Alparslan’ı ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, ‘Doğu Karadeniz’de Rus İşgali ve Harşit Savunması’ konulu bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyor tüm katılımcılara sevgilerimi ve selamlarımı sunuyorum.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL